Rutiner båda behövligt och något att våga släppa

Rutiner möts vi av varje dag som t.ex på jobbet och hemma. Vi gör saker på ett rutinmässigt sätt vilket också gör det enklare för oss att göra det vi behöver gör. Vi kör bil på rutin, vi borstar tänderna på rutin och vi sköter vissa saker på jobbet på rutin. Hjärnan älskar rutiner för det blir enkelt att göra det vi vill så att hjärnan inte blir så trött och att den kan ha plats för annat tänk. 

Rutin kan också bli en leda. Vi har en relation som går på rutin. Vi tar oss till jobbet på samma sätt och samma väg. Vi gör saker på rutin som också gör att det blir tråkigt att göra det vi gör. Det finns ingen utmaning som gör att vi känner oss stimulerade. Hjärnan gillar nämligen också att bli utmanad och att bli stimulerad. En anledning till detta är bl.a att relationer ibland knakar i fogarna och att någon av parterna söker en annan partner för att det blivit för rutinmässigt och tråkigt. 
Rutin är samtidigt en nödvändighet att komma tillbaka till. I rutinen ligger tryggheten och vanan som gör det enkelt för oss. Vi har lättare att hålla oss till det vi ska och kanske vill göra, om vi håller oss till en rutin, det går lite som på automatik. Tänk bara detta med att borsta tänderna hur det sker automatiskt utan att vi behöver fundera på om vi ska göra det och när. Vi borstar tänderna morgon och kväll och tycker det är skönt att vi gjort det, vi får en lustkänsla av att känna oss rena i munnen.

I rutinen ligger också igenkännandet och tillhörandet. Alla våra stora helger och rutiner när någon fyller år är saker som vi gärna vill göra lika år efter år. Vi äter samma typ av mat och vi gör ungefär på samma sätt. Ta din frukost du äter, hur ofta är det så att du äter annat till frukost än just det du brukar äta, du har dina rutiner.

Rutin kan också vara något att använda sig av när saker och ting inte går som vi vill. Vikten av att skapa rutiner så att vi gör det vi vill göra. Vill vi gå ner i vikt behöver vi ändra på våra matrutiner och träningsrutiner. Vill vi sluta med ett beroende behöver vi ändra våra rutinmässiga beteenden. Vill vi uppskatta oss själva mer behöver vi ändra våra rutiner på hur vi ser på oss själva och vad vi gör för att visa oss själva uppskattning. Vill vi börja tänka på ett annat sätt behöver vi skapa rutiner och arbeta efter dessa så vi tänker på ett nytt sätt än på det sätt vi under lång tid har tänkt. Allt har sin grund i rutiner och möjligheten att ändra rutiner till någon annan rutin. Vi behöver ändra på våra vanor till nya vanor.

Samtidigt kan rutiner bli ett gissel, för oss själva och få oss att bli för regelstyrda. Rutiner finns för att hjälpa oss men innebär rutinerna att vi får allt för negativa konsekvenser av rutinen kanske det är dags att se över rutinen. Gå ner i vikt kan få oss att magra för mycket. Träning varje dag kan få oss att inte ha något annat liv. När rutinen tvingar oss att inte gå utanför ramarna och rutinerna kan det bli ett problem. Vi blir rutinstyrda.

När rädslan för att avvika från en rutin, som inledningsvis fungerat ,binder oss och skapar ett nytt beroende behöver vi reflektera över om vi inte gått från något som fått negativa konsekvenser till något annat som givit oss nya negativa konsekvenser.

Vad innebär rutiner för dig? Finns det rutiner du behöver våga avvika från ibland? Är dina rutiner enbart till nytta för dig?

Idag är en dag jag uppskattar mina rutiner men samtidigt tillåter mig att ibland skapa kontakt med det spontana.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s